Het Vredeslicht

Het vredeslicht wordt jaarlijks ontstoken door een kind en daarna verspreid door kinderen over de hele wereld. Zo ontstaat er al meer dan 20 jaar vlak voor kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Voor even vormen die vlammetjes samen een vuurtoren, die in het donker ons de weg wijst naar de vrede. Scouts zorgen vanaf het begin van de actie voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen. In 1988 verliet het vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten Scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. In 1989 na de val van de Berlijnse muur bereikte het Vredeslicht via Scoutingleden de voormalige communistische buurlanden. In 1996 kwam het vredeslicht voor het eerst naar Nederland waar Scouting Wellerlooi het ontving via een Duitse Scoutinggroep. Scoutinggroep Jambowa was de eerste die het Vredeslicht naar Noord-Nederland bracht.


Geschiedenis

In 1986 was er in Oostenrijk een actie rond Kerstmis voor gehandicapte kinderen. Deze actie, genaamd 'Licht ins Dunkel', van de Oostenrijkse omroep ORF was de aanleiding voor de actie Vredeslicht. In dat jaar vertrok de directeur van de ORF, dhr. Obermayer, samen met 14-jarige gehandicapte kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem. Per vliegtuig ging dit licht naar Linz om daar verspreid te worden door groepen die zich spontaan hadden aangemeld waaronder de Oostenrijkse Scoutingorganisatie. De actie Vredeslicht was geboren.


Scouting Pius XII en het Vredeslicht

Elk jaar in de aanloop naar kerst, gaat er een delegatie vanuit de regio Zuid Oost Limburg met de trein richting Utrecht om het vredeslicht daar op te halen. Zij nemen het met de trein mee terug, om het vervolgens hier in de regio's te verspreidden. In Landgraaf gebeurd dit in winkelcentrum Op de Kamp. Daar is een kleine ceremonie met de burgemeester, de scoutinggroepen en de burgers. Iedereen die dat wilt, kan na afloop van deze ceremonie een eigen kaarsje ontsteken om het vredeslicht te ontvangen en vervolgens in privé kringen verder te verspreidden. Ook komen de scouts op kerstavond in de parochiekerken om ook daar de mensen de gelegenheid te bieden om het vredeslicht in ontvangst te nemen. We zijn er trots dat wij als scoutinggroep elk jaar aan dit doel mogen deelnemen om de vrede te verspreidden. 

2019: 

2018:

2017: