Overvliegen; Wat is dat? 

Overvliegen is de ceremonie die plaatsvindt wanneer een lid van scouting overgaat van de ene speltak naar de andere. Doorgaans gebeurt dat omdat het lid een bepaalde leeftijd bereikt heeft waarop hij oud genoeg is om naar een hogere speltak te gaan. De precieze inhoud van het overvliegen is afhankelijk van de scoutinggroep en de speltakken, het kan zo iets zijn als overgooien of een ontgroening, maar ook zo iets zijn als complete overlevingsweekenden.


Overvliegen bij Scouting Pius XII....

Iedereen die per 1 oktober van dat jaar de leeftijd heeft bereikt voor de volgende speltak, zal tijdens dit evenement en ceremonie overvliegen naar de volgende speltak. Bij ons is het overvliegen een groepsgebeurtenis die meestal begin oktober plaatsvind. Alle kinderen en leiding van alle speltakken en het bestuur zijn bij deze gelegenheid aanwezig, zodat iedereen een mooie herinnering beleefd aan het overvliegen. Meestal hebben de kinderen die overvliegen al kennis gemaakt met de volgende speltak, zodat het niet helemaal vreemd overkomt. Natuurlijk komen ze ook elke keer oude bekenden tegen die voorgaande jaren reeds zijn overgevlogen. 

Het overvliegen is elk jaar anders. Het kan zijn dat er een spel gespeeld wordt, een speurtocht gelopen wordt, dat het in een bepaald thema gegoten wordt....het kan allemaal! Belangrijk is dat iedereen er zin in heeft en er naar uitkijkt om naar de volgende speltak te gaan. Zie hieronder wat je kan verwachtten. 

2017: Dit jaar was het overvliegen in het thema cowboys en indianen. Alle kinderen en staf verzamelden bij de manege van de Brunssumerheide. Vanuit daar liepen we in gemengde groepjes een tocht terug naar ons H.K. waarbij we langs diverse posten kwamen waarbij we spellen moesten doen in het thema. Aan het eind van de tocht kwamen we een losbrief tegen van de indianen. Zij hadden de overvliegersgroep gekidnapt. We konden ze terug krijgen door allemaal samen een line-dance te doen op het H.K. Maar goed dat we die geoefend hadden tijdens de tocht. Na het dansen kregen we de kinderen terug van het opperhoofd en kon het overvliegen beginnen. Met paard en wagen vlogen de kinderen over naar de volgende speltak. Een spectaculair schouwspel wat door het slechte weer zeker niet stuk gemaakt is. 

2016: Het overvliegen van dit jaar stond deze keer n het teken van de sprookjes. In gemengde groepjes trokken de kinderen en staf er op uit door het Kakertbos, waarbij ze langs verschillende posten kwamen. Zo kwamen ze rapunzel tegen, doornroosje en nog veel meer. Overal was een spelletjes of activiteit die ze moesten doen. Zoals snoep happen uit een bak water, een berg opklimmen langs een touw, door een net van touwen klauteren zonder de roosjes te raken enz. Nadat iedereen klaar was met de tocht kon het ECHTE overvliegen beginnen. Elke speltak had een originele manier verzonnen om de overvliegers te laten overvliegen. Zo was er een wiebelende loopplank, groene zeep glijbaan, een mega vogelnestje en een sleck-line. Een uitdagend parcours voor jong en oud. Gelukkig heeft iedereen veilig de overkant gehaald. 

 

dinsdag 17 juli 2018