Agenda

1e editie: 

      

2e editie: 

       

1e editie:

    

2e editie: 

   

3e editie:

    

4e editie: 

   

1e editie: 

   

2e editie: 

Door Corona hebben we in deze uitgave helaas geen eigen pagina's laten maken. 

3e editie: 

   

4e editie: 

   

Inleiding Sociale Veiligheid

We vinden het binnen Scouting Pius XII belangrijk dat leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen. Op deze pagina lichten wij dat verder toe en geven we aan op welke manier wij vormgeven aan sociale veiligheid. We hanteren hierbij de richtlijnen van Scouting Nederland als uitgangspunt.
 

Wat is sociale veiligheid?

Sociale veiligheid binnen Scouting Pius XII betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals bijvoorbeeld: zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc. Samen met Scouting Nederland werken wij actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving. 

We hebben vier instrumenten om de sociale veiligheid binnen onze scoutinggroep te helpen waarborgen:

  • Gedragscode
  • Verklaring Omtrent Gedrag
  • Aanstellingsbeleid
  • Vertrouwenscommissie
     

Gedragscode

De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze Scoutinggroep vervult, te worden onderschreven. Wij maken gebruik van de gedragscode van Scouting Nederland die je hier kunt downloaden. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode.

 

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. 
Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Pius XII getroffen heeft om binnen onze organisatie een veilige omgeving te bieden. Het Huishoudelijk regelement van Scouting Nederland biedt voldoende mogelijkheden om bij grensoverschrijdend gedrag en/of het niet overleggen van een VOG, leden te weren en/of uit te schrijven.
 

Aanstellingsbeleid

Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) matchen met de wensen van onze organisatie voeren wij niet alleen intakegesprekken maar hebben we ook conformhet  huishoudelijk reglement van Scouting Nederland, afgesproken dat de eerste 3 maanden een soort proefperiode zijn. In die proefperiode zoomen we o.a. in op de inhoudelijk functie, de gedragscode, het huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die onze (nieuwe) vrijwilliger kan volgen om zich zo snel als mogelijk onderdeel te voelen van onze organisatie. Als bestuur maken wij gebruik van diverse methodieken die door Scouting Nederland zijn ontwikkeld. Indien de proefperiode zowel door het bestuur als de vrijwilliger als positief verlopen ervaren wordt, zal de vrijwilliger voorgedragen worden aan de groepsraad met de vraag om goedkeuring om deze vrijwilliger te mogen installeren voor de functie.
 

Vertrouwenscommissie

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze bestuursleden graag voor je klaar. Binnen Scouting Pius XII hebben we een vertrouwenscommissie. Lees hier wie dit zijn. Op onze website scouting-pius12.nl hebben zij zich in het “Ledengedeelte” (waarvoor je moet inloggen met je scouting account) voorgesteld, waar ook de contactinformatie is terug te vinden. Het algemene e-mailadres van de vertrouwenscommissie is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze contactinformatie van de afzonderlijke vertrouwenspersonen is ook terug te vinden op ons publicatiebord in de hal van ons scoutinggebouw en in het infoboekje van Scouting Pius XII welke elk lid, ouder en verzorger vanuit de ledenadministratie heeft ontvangen.  

Ook kun je via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.

Het team Sociale Veiligheid is 24 uur te bereiken (na kantoor tijden via een bereikbaarheidsdienst) op telefoonnummer: 033 496 09 11 of via de e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ofDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Mochten er nog vragen zijn over sociale veiligheid binnen Scouting Pius XII, dan kan contact opgenomen worden met het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hallo allemaal,   

Ik ben Evelien van Limbeek, moeder van Floor (jr-scouts) en Stijn (welpen) en als sinds mijn 7e jaar lid van Scouting. Toen ik Patrick (mijn man) leerde kennen heb  ik de overstap gemaakt naar Pius XII en daar loop ik intussen dus ook alweer zo’n kleine 15 jaar rond. Ik heb binnen Pius verschillende rollen vervuld zoals staflid van de (junior)scouts, groepsbegeleider, plusscout en kan dus wel zeggen dat ik, hoewel ik ‘ import’  ben, de groep wel aardig ken. 

In al die jaren heb ik geleerd dat  scouting de meest geweldige leerschool is die je je kunt voorstellen. Niet alleen binnen de groep krijg je mogelijkheden om je te ontwikkelen, maar ook daarbuiten en overal vond ik gelijkgestemde scouts. Op die manier ben ik ook in het organiseren van regionale en provinciale activiteiten gerold. Allemaal geweldige ervaringen die ik iedereen kan aanraden !!! Bij het steunpunt scouting Limburg ben ik ook een tijd als trainer en praktijkcoach (coach en opleider van praktijkbegeleiders) aan de slag geweest, omdat in het ondersteunen van de ontwikkeling van mensen mijn passie ligt. In het dagelijks leven werk ik als teamleider bij de opleiding Verloskunde bij Zuyd hogeschool.

 De beslissing om me kandidaat te stellen als voorzitter heb ik niet over een nacht ijs genomen, maar ik heb hier goed over nagedacht. Ik heb daarnaast ook twee maanden de tijd genomen om samen met de zittende bestuursleden af te tasten om te bepalen of we samenwerken van beide kanten zien zitten. Na de afgelopen maanden kan ik gelukkig concluderen dat ik de samenwerking met de zittende bestuursleden graag wil oppakken (en zij gelukkig ook met mij ;-)). 

Binnen onze groep hebben we een rijkdom aan stafleden, bestuursleden en ondersteuners die met heel veel enthousiasme zorgen voor een geweldige scoutingervaring voor onze jeugd en dat allemaal in hun vrije tijd! (Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat alle stafleden minimaal een week verlof opofferen om met de jeugdleden op kamp te gaan? ). Ik vind het fantastisch dat ik voorzitster mag zijn van deze mooie vereniging en samen mag werken met alle vrijwilligers. Pius XII is een scoutingclub is waar ik bij wilt horen, waar je je mag ontwikkelen en waar je je thuis voelt! Misschien iets voor u? We kunnen altijd hulp gebruiken en mensen die ons willen komen versterken! 

Wij werken samen met
Stichting leergeld &
Jeugdfonds sport en cultuur